Informatie voor het maken van een werkstuk over loverboys

Wat is een loverboy?

De definitie van een loverboy is: Een loverboy is een mensenhandelaar die vrouwen of meiden doelbewust afhankelijk van hem maakt. Dit doet hij door een liefdesrelatie aan te gaan of door dat te beloven.’ De loverboy wil hen uitbuiten (met name door prostitutie) om er zelf financieel beter van te worden. Het is dus een crimineel die naast prostitutie vaak ook bezig is met geweld, drugs bezit of daarin handelt. Er is absoluut geen liefde in het spel maar, misleiding, misbruik en uitbuiting.

Hoe gaat een loverboy te werk?

Wij onderscheidden twee verschillende werkwijzes van loverboys. Hieronder zullen we ze allebei omschrijven.

Werkwijze 1: Een loverboy zoekt een meisje uit en maakt haar verliefd. Hij test een meisje. Of ze veel voor hem over heeft, of ze over haar eigen grenzen gaat. Met name op het gebied van seksualiteit. Hij kijkt of een meisje naïef of onzeker is, problemen heeft.  Hij kan ook een meisje zoeken dat het gewoon fijn vindt om aandacht en liefde te krijgen. Het ene meisje paait hij met cadeaus, het andere met lieve woorden. Een loverboy past zich aan, aan het type meisje. Hij is als een kameleon. Hij zorgt dat je hem vertrouwt. Hij geeft wat je nodig hebt. Hij vult je leegten op zodat je hem niet meer kwijt wilt.
De loverboy krijgt het meisje langzaam maar zeker in zijn greep. Door chantage, misleiding en (het dreigen) met geweld dwingt hij haar vervolgens tot prostitutie. De plekken waar meiden tot prostitutie gedwongen worden zijn vaak onzichtbaar voor ouders, politie en hulpverleners. Denk daarbij aan appartementen, hotelkamers, parkeergarages.

Werkwijze 2: Deze werkwijze komt tegenwoordig veel vaker voor dan werkwijze 1. De loverboys werken via internet en kunnen zo op een makkelijke manier het eerste contact maken. De loverboy maakt een (nep) profiel aan op verschillende chatsites, zoals Facebook, Instagram enz. Hij kan in één keer met een heleboel meiden tegelijk chatten en kijken of het meiden zijn die veel van zichzelf prijsgeven. Na een verkennend onderzoek op internet zal de loverboy proberen om een afspraakje te maken met het meisje. Vervolgens wordt het meisje gedwongen de prostitutie in te stappen. Soms gebeurt dit al tijdens de eerste date. Als dwangmiddel wordt geweld gebruikt, maar soms ook naaktfoto’s (sexting en grooming) of filmmateriaal.

Hoe herken je een loverboy?

Helaas herken je hem niet zomaar aan zijn uiterlijk. Het is niet altijd de stoere macho in een dure auto, behangen met goud en met veel geld op zak. Het is een jongen die zich aanpast aan het type meisje en haar inpalmt. Het is belangrijk om een jongen eerst goed te leren kennen, om te ontdekken of het nu gaat om een goede - of zoals bij een loverboy, foute relatie.  Wie is hij, wie zijn zijn vrienden, zijn ouders, wat weet ik van hem, hoe komt hij aan geld? En hoe gaat hij met jou om. Mag je je eigen bezigheden doen? Hoe gaat hij om met jouw vrienden en familie? Een loverboy vertoont regelmatig claimend gedrag, en wil je helemaal voor zichzelf hebben.  Op onze website staat een loverboy-checklist die je kunt gebruiken om te kijken of er sprake is van een loverboy.

Welke meisjes worden slachtoffer?

Eigenlijk kan elk meisje slachtoffer worden van een loverboy. Vaak zijn het meisjes in de pubertijd. In deze periode van je leven ben je bezig met de ontwikkeling van meisje naar vrouw. Je bent soms onzeker wat anderen van je vinden. Hoe zie ik er uit? wat vinden anderen van mij. Aandacht en bevestiging is belangrijk. Maar er zijn wel factoren waardoor een meisje meer risico loopt: 

  • Problematische thuissituatie
  • Traumatische ervaringen op seksueel gebied
  • Psychologische problemen ouders
  • Speciaal onderwijs
  • Christelijke of Islamitische achtergrond

maar ook als je een goede thuissituatie hebt kun je helaas verliefd worden op de 'foute' jongen. 

Hoe moet je met een loverboy omgaan?

Het is vanaf de eerste ontmoeting belangrijk dat jij jezelf blijft. Probeer bij jezelf duidelijk te krijgen wat jouw wensen en grenzen zijn in een relatie. Durf dit ook te benoemen. Je bent het waard! Verder is het heel belangrijk goed op je gevoel te vertrouwen (het bekende ja-nee of twijfel gevoel) en wat je daar dan mee doet en met wie jij die dingen bespreekt. Ook als jij je zorgen maakt over een vriend of vriendin. Een loverboy zal proberen over je grenzen te gaan, maar een goed vriendje hoort jouw grenzen te respecteren. Leg uit waarom je dingen niet of anders wilt. Je laat dan zien wie jij bent en wat jouw wensen en grenzen zijn! Dit geldt voor alle relaties, goed of slecht. Je kunt dan zelf een goede keuze maken.

Wat zijn de grootste valkuilen van meiden rondom loverboys?

Wat we merken is, dat meiden echt geloven dat deze jongens verliefd op hen zijn. Ook al waarschuwen anderen hen, zelf blijven deze meiden in de ‘onschuld’ van hun vriend geloven. Het spreekwoord: ‘liefde maakt blind’ wordt hier pijnlijk duidelijk! Vaak gaat het om meisjes die onzeker zijn, naïef of het lastig vinden hun grenzen duidelijk aan te geven. Zij zijn natuurlijk kwetsbaarder dan assertieve meiden. Maar wie gelooft het dat een jongen willens en wetens iets fouts met jou van plan is?

Een tweede valkuil is dat meiden denken dat het hun niet zal overkomen, bijvoorbeeld omdat ze een goede thuissituatie hebben en geen problemen hebben. Maar juist dit maakt ze naïef en dat werkt in het voordeel van de loverboy.

Wat zijn de gevolgen voor meiden als ze in handen vallen van loverboys?

De gevolgen kunnen zijn dat meiden in de prostitutie terecht komen. Ze worden dan dus door de loverboy verplicht om met allerlei mannen seks te hebben voor geld. Dit geld moeten ze afgeven aan hun loverboy. Wanneer ze te jong zijn – onder 18 jaar – horen we vaak dat ze in de vriendenkring worden ‘rondgebracht’, in appartementen, flats, hotels, en dergelijke. Voor politie en hulpverlening is het lastig om deze slachtoffers op te sporen omdat ze zich in het onzichtbare circuit bevinden. Pas als meisjes op legale plekken te werk worden gesteld. is het voor hulpverlening mogelijk contact te leggen en eventueel een vertrouwensband op te bouwen.

Welke straffen kunnen loverboys krijgen?

Loverboys zijn mensenhandelaren. Hun activiteiten vallen onder het Wetboek van strafrecht. Het aanzetten van minderjarigen tot prostitutie is strafbaar. Ook het dwingen hiertoe is strafbaar. Loverboys kunnen maximaal tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Wat is een lovergirl?

Lovergirls zijn vaak meisjes die werken voor hun vriend, een loverboy. Ze worden soms ingezet om andere meisjes te ronselen. Ze worden  vriendinnen met deze meiden en koppelen dan het meisje weer aan de loverboy. Ook worden deze meiden wel ingezet om drugs te vervoeren, leningen af te sluiten, auto’s op hun naam te zetten en dergelijke. Er zijn weinig gevallen bekend van meisjes die andere meisjes of jongens aan het werk zetten.

Wat moet ik doen als ik of iemand uit mijn omgeving met een loverboy te maken heb?

Het is belangrijk om iemand te vertellen over dit probleem. Deze situatie is vaak niet alleen op te lossen, daar is hulp bij nodig. Ga naar iemand toe die je vertrouwt en vertel over de situatie. Misschien kun je naar je ouders gaan of naar een docent. Vervolgens verschilt het per situatie wat de beste oplossing is. Misschien is het goed als iemand even helemaal uit de situatie wordt gehaald en ergens anders verblijft, of misschien kan er aangifte gedaan worden (het is strafbaar om loverboypraktijken uit te voeren). Maar dit verschilt per situatie en per meisje. In ieder geval mag je ons altijd bellen of mailen als je je zorgen maakt om een situatie bij jezelf of iemand anders. We helpen je graag verder en kunnen samen met je zoeken naar een oplossing.

Kom in actie

Ben je ook geraakt door de verhalen van onze doelgroep en wil jij je inzetten? Kom dan in actie! We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Klik hier voor de mogelijkheden.

Doneer nu