Meer nieuws
Nieuwsoverzicht
13 mei 2019

LEZEN // Column 'Snijplankseks'

De commercial is al van 2012 (en zelfs Duits), maar nog steeds kan ik er heerlijk om lachen. Een volwassen dochter staat samen met haar oude vader in de keuken de warme maaltijd te bereiden. Ze vraagt hem of hij blij was met de iPad die hij voor zijn verjaardag kreeg en of het gebruik ervan een beetje lukt. Terwijl vader zijn tevredenheid uit, schuift hij de gesneden groente in de pan en blijkt hij de iPad als snijplank te gebruiken! In één beweging spoelt hij hem af onder de kraan en deponeert hem in de vaatwasser. De dochter kijkt verbijsterd toe. Verkeerd gebruik van iets ingenieus en kostbaars kan hilarisch zijn, maar niet altijd.

Ik moet regelmatig aan dit filmpje denken als ik verhalen hoor van ontsporingen op seksueel gebied. Onze seksualiteit blijkt een krachtig en kunstig fenomeen te zijn waar je niet ongestraft mee kunt sollen. Het is een fataal fabeltje dat seks alleen maar iets lichamelijks is en daardoor als een gebruiksartikel kan worden gezien. Seksualiteit is onlosmakelijk verbonden met je identiteit en daarmee heeft het grote invloed op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Vraag het maar eens aan slachtoffers van aanranding of verkrachting. Zij kunnen je uit eigen ervaring vertellen hoeveel geestelijke schade wordt aangericht als je seksuele integriteit wordt aangetast. Ook bij pornoverslaafden is de relatie met hun identiteit aantoonbaar. Hun seksverslaving is een vruchteloze snijplankpoging om hun tekort aan bevestiging en erkenning te compenseren. De beste preventie om seksuele uitglijders te voorkomen is investeren in een krachtige en zelfbewuste identiteit. Ouders die hun kinderen liefhebben en bekrachtigen in een waardevol zelfbeeld zijn het beste voorbehoedsmiddel tegen grensoverschrijdende sekservaringen.

Maak van seks in ieder geval geen taboe. Besef dat God zelf de bedenker is van seks, en niet de bederver ervan.

Auteur: Arie de Rover, auteur en spreker
Bron: donateursmagazine De Oogst van THDV, mei 2019.
Dit magazine staat in het teken van de campagne 'Sterk in de liefde' die we samen hebben met THDV rondom seksuele weerbaarheid bij jongeren.

Meer nieuws