Meer nieuws
Nieuwsoverzicht
25 april 2019

Het verhaal van Monica

Mede door de hulp van Scharlaken Koord, lukt het sommige vrouwen om uit de prostitutie te stappen. Dit is het verhaal van Monica.

‘Ik zou in een bar gaan werken! Dat heb je beloofd!’ Ik voel hoe de angst mijn keel dichtknijpt. Dit kan niet waar zijn, ik ben naar Amsterdam gekomen om te werken, maar niet als prostituee! ‘Luister dame, je gaat werken, voor mij. Dit wilde je toch? Je gaat hier achter het raam werken en je zorgt maar dat je genoeg verdient; anders krijg je met míj te maken.’ Hij knijpt me nog harder en gooit me ruw aan de kant. Wat doe ik hier? Waarom geloofde ik hem?

Ik kom uit een klein dorpje in Roemenië, uit een grote familie. Ons huis was oud, koud en vervallen; kansen op een beter leven waren er eigenlijk niet. Ik herinner me vooral de kou, de natte vloeren en de lege magen. Er moest toch meer zijn dan dit? Ik wilde een baan vinden, geld verdienen en mijn familie helpen. Rond die tijd ontmoette ik Romario. Hij was een heel goede prater, hij maakte echt werk van mij en begreep mijn toekomstdromen. Hij zou een baan voor me kunnen regelen in Nederland en beloofde me gouden bergen. En ik? Ik geloofde hem. Ik wilde hem geloven, ik wilde geloven dat een ander leven mogelijk was.

Eenmaal in Amsterdam vallen mijn dromen in duizend stukjes. Ik beland in een industrie waar ik seks moet hebben met mannen die zo oud zijn als mijn vader. Ik spreek geen Nederlands, weet niet waar ik precies ben en heb nog nooit gehoord van instanties die kunnen helpen. Ik werk vijf jaar voor Romario, voordat het me lukt er met een klant vandoor te gaan. Ik wil dan voor mezelf gaan werken, los van Romario, maar het lukt niet meer. Ik ben helemaal op.

Ik ontmoet een hulpverlener van Scharlaken Koord en samen beginnen we aan de lange weg om mijn leven op te bouwen. Die weg is lang, vol hobbels en valkuilen. Huisvesting is een groot probleem, ik heb schulden en het lukt pas na heel veel moeite een uitkering te krijgen. Als de praktische zaken een beetje geregeld zijn, krijg ik last van nachtmerries en loop ik emotioneel helemaal vast.

Ik wist dat er iets beters voor mij was: een echt leven! Ik heb het gered, ik heb geleerd dat ik wel wat waard
ben. Ik word nu gezien als vrouw, en niet als hoer. Het is moeilijk geweest en ik heb vaak nauwelijks de verleiding kunnen weerstaan om terug te gaan naar het raam. Maar ik wist dat er iets beters voor mij was: een echt leven! Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Ik heb nu een lieve vriend, werk en ben net bevallen van mijn tweede kind. Ik heb geleerd om nooit op te geven en te blijven geloven in een betere toekomst.'

Wil je ook uit de prostitutie stappen? Neem dan contact met ons op!

Meer nieuws