Meer nieuws
Nieuwsoverzicht
11 april 2019

Het kopen van seks moet strafbaar worden.

Meer dan 40.000 handtekeninge om het prostitutiedebat weer op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Hieronder het Persbericht

10 APRIL 2019, Den Haag - Vandaag leverde jongerenbeweging Exxpose een burgerinitiatief aan zeven leden van de Tweede Kamer, waaronder Achref Bouali (D66), Attje Kuijken (PvdA), Michiel van Nispen (SP), Kees van der Staaij (SGP), Anne Kuik (CDA) en Gert-Jan Segers (CU) en Jeroen van Wijngaarden (VVD).  Het statement van het burgerinitiatief is: het kopen van seks moet strafbaar worden. Dit is het zogenoemde ‘nordic model’ dat effectief is in landen als Zweden, Noorwegen, Ierland en Frankrijk. De beweging sluit zich aan bij het nieuw-feministische gedachtengoed dat prostitutie ongelijkwaardigheid is tussen mannen met macht en kwetsbare vrouwen, en daarmee vrouwonvriendelijk.

Recht van mannen

Bij het overhandigen van het burgerinitiatief in de Nieuwspoort van de Tweede Kamer hielden zowel Exxpose zelf, als een hulpverlener van de Wallen en een onderzoeksjournaliste een betoog. Ook sprak een ex-bestuurslid van de belangenvereniging van sekswerkers zich uit voor het Zweedse model. Selena: “Ik geloofde eerder dat het normaliseren van prostitutie voor veel prostituees het beste zou zijn. Maar ik leerde hen, in mijn tijd in de prostitutie, kennen als ongelukkige vrouwen. In Nederland gaan we er vanuit dat prostituees het leuk vinden om daar te staan. Maar ik kan je vertellen, dat zijn er niet zoveel. Het huidige beleid deed mij het minste recht. Prostitutie is nu een recht van mannen, en daarmee een onrecht aan vrouwen.”

Onderzoek

Het verwijt van Exxpose aan de overheid is dat bij het normaliseren van prostitutie het uitgangspunt wordt genomen van de blije, zelfstandige sekswerker. Dit is volgens hen echter zo’n marginaal onderdeel van de enorme groep mensen in de prostitutie, dat de meeste vrouwen slachtoffer worden van ons systeem. Voorzitter Natasja Bos: “Mensen belanden niet zomaar in de prostitutie. Elke vrouw heeft een verhaal. Uit grootschalig internationaal onderzoek (zie bijlage voor bron) blijkt dat de meerderheid van de mensen in de prostitutie seksueel, lichamelijk en emotioneel misbruikt is, minderjarig is begonnen, uit een minderheidsgroep komt en vrouw is. Daarbij lopen de meeste vrouwen in de prostitutie PTSS op, met dezelfde mate als mensen die meerdere malen verkracht zijn. Zolang er geld is te verdienen met seks, zullen mannen met macht en geld, vrouwen zonder macht en geld willen misbruiken.” Ze onderstrepen dat het Zweedse beleid de vrouwen in de prostitutie juist níet criminaliseert, maar er alles aan doet om hen te helpen uitstappen en hun trauma te verwerken. De sekskoper, dus de man met macht, wordt verantwoordelijk gehouden, en is strafbaar. Dit beleid blijkt effectief in Zweden en Noorwegen, waar een uitgebreide evaluatie is gedaan op de wetgeving, en zowel prostitutie als mensenhandel was afgenomen. (zie bijlage voor bron) Ook feminist en onderzoeker Renate van der Zee maakte een duidelijk statement: “De legalisering van bordeel houden (2000) heeft gefaald en bijgedragen aan het creëren van een markt waar pooiers en mensenhandelaren zoals Saban B, kwetsbare vrouwen uit lage lonenlanden uitbuiten, ten behoeve van toeristen van laag allooi.” Over de bekende vraag ‘Gaan mannen niet verkrachten als ze geen seks mogen kopen, zegt ze: “Als je zegt dat mannen gaan verkrachten als seks niet te koop is, ga je ervan uit dat ze beesten zijn. En stel mannen zijn beesten, is het dan een oplossing om kwetsbare vrouwen uit lage lonenlanden hierheen te halen, zodat mannen zich op vrouwen kunnen uitleven?”

Overhandiging

Het burgerinitiatief werd overhandigd door twee jongens van de beweging aan Tweede Kamerleden, in de vorm van een grote lichtbox waarop de tekst ’40.000 voor een nieuw beleid’ prijkte. Hiervoor werd namens de commissie van Veiligheid en Justitie bedankt door Attje Kuijken. 

Meer nieuws